Nenechajte sa pripraviť o vodičák
- 27.06.2018
Súdnolekárski experti testovali prítomnosť alkoholu v dutine ústnej po bezprostrednom skonzumovaní vybraných pochutín a nealkoholických nápojov. O výsledkoch štúdie by mali byť informovaní predovšetkým vodiči, ktorí sa počas jazdy zvyknú občerstviť croissantom, čokoládou či cukríkom. Skonzumovaním uvedených pokrmov totiž môže byť analýza dychu falošne pozitívna. To znamená, že alkohol obsiahnutý v pokrmoch má vodič dočasne v dutine ústnej, nie však v krvi. Malé množstvo síce do niekoľkých minút odznie, no na dopad falošnej pozitivity už doplatil nejeden neinformovaný vodič.
Žiadna odborná štúdia presne nepopisuje, o ktoré produkty ide a ako dlho odznieva ich alkoholový účinok. Faktom ostáva, že mnohé cukrovinky a nealkoholické nápoje obsahujú malé množstvo alkoholu, ktorý po požití ostane v dutine ústnej a môže skresliť dychovú analýzu. Lekári z Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz JLF UK a UNM v Martine vybrali desiatky voľne dostupných produktov, ktoré priebežne testovali. „K uskutočneniu testovania nám policajný zbor poskytol dychový analyzátor najnovšieho typu. Výsledky ukázali, že dychová skúška môže byť pozitívna zo žuvačky, vybraných druhov cukríkov, čokolád a iných cukroviniek. Testujeme aj voľne dostupné prípravky proti bolesti hrdla alebo ústnu vodu“ tvrdí doc. MUDr. Ľubomír Straka, PhD., zástupca prednostu pre prevádzkovú činnosť Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz JLF UK a UNM v Martine. Z analýzy vyplynulo, že vodiči by sa mali vyhýbať aj niektorým energetickým nápojom, bomboniéram a plneným oplátkam.
„V laboratórnych podmienkach tieto potraviny analyzujeme a skúmame, aký čas je potrebný na vyprchanie alkoholu z dutiny ústnej aby nebol dychovým analyzátorom zaznamenateľný.“ tvrdí doc. Straka a dodáva, že 5 – 10 minút spravidla (vo väčšine prípadov) stačí. Martinskí odborníci realizujú výskum z dôvodu ochrany vodičov, ktorí môžu nevedomky skonzumovať potravinu, z ktorej im v dychu ostane malé percento alkoholu. Na základe zistenia im príslušník policajného zboru, ktorý dychovú skúšku vykonal, môže udeliť pokutu, vziať vodičské oprávnenie, alebo dokonca predviesť do cely predbežného zadržania. Ochrániť chcú takto aj represívne orgány štátu (policajný zbor), štát a spravodlivosť, pretože množstvo vodičov sa vyhovára na spomínané potraviny, pričom v skutočnosti požili alkoholický nápoj a aj napriek tomu si sadli za volant.
Podľa príkazu prezidenta Policajného zboru má vodič nárok na opakovanie dychovej skúšky po 15 minútach v prípade, ak bola prvá skúška pozitívna. Ak je vodič po stanovenom časovom limite negatívny, šlo pravdepodobne o prípad konzumácie pochutiny s malým obsahom alkoholu. Ak však aj po 15 minútach ostáva pozitívny, je vysoký predpoklad, že požil alkoholický nápoj a polícia postupuje štandardným postupom. Čoraz častejšie dochádza k smrteľným nehodám v cestnej premávke, ktoré zapríčinil práve alkohol nameraný u vodiča – nie však z dôvodu konzumácie čokolády.
Martinskí súdnolekárski experti sa pokúsili experimentálne overiť, či je 15-minútový interval medzi dychovými skúškami dostatočný na vyprchanie malého množstva alkoholu z dutiny ústnej po skonzumovaní označených potravín. Prieskum ukázal, že tento čas je postačujúci.