Konferencie

Anestéziológovia diskutovali o nástrahách pri liečbe svojich pacientov

Po trojročnej prestávke zorganizovala Klinika detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny UNM a JLF UK odborné podujatie Valčianske nástrahy. Vďaka zaujímavým prednáškam aj malebnému prostrediu prilákal 4. ročník konferencie do Valčianskej doliny množstvo odborníkov nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky.

Gynekologická klinika UNM zorganizovala konferenciu pre pôrodné asistentky a sestry v pôrodníctve

V odborných kruhoch sa čoraz viac diskutuje o poskytovaní zdravotnej starostlivosti autonómnou pôrodnou asistentkou, ktorá je plnohodnotným členom zdravotníckeho tímu. Táto problematika bola aj nosnou témou prednášok 1. ročníka Martinskej vedeckej konferencie pre sestry a pôrodné asistentky pracujúce v gynekológii a pôrodníctve.

Detskí psychiatri varujú: Pandémia výrazne zhoršila duševné zdravie detí

Uplynulý týždeň sa v Martine zišla špička slovenskej pedopsychiatrie. Konal sa tu dvojdňový odborný kongres – Hlavolamy v detskej psychiatrii, ktorý organizovala Sekcia detskej a dorastovej psychiatrie a Slovenská psychiatrická spoločnosť v spolupráci s Psychiatrickou klinikou Univerzitnej nemocnice Martin.

UNM na Veľtrhu práce v zdravotníctve

Univerzitná nemocnica Martin sa zúčastnila na Veľtrhu práce v zdravotníctve, ktorý sa konal 29. marca 2022. Na podujatí, ktoré je najväčšie svojho druhu v širokom okolí vystavovalo 29 nemocníc a zdravotníckych zariadení zo Slovenska a Českej republiky. Veľtrhu sa zúčastnilo 680 študentov medicíny a ošetrovateľstva.

UNM na Veľtrhu slovenského zdravotníctva

Univerzitná nemocnica Martin sa zúčastnila 1. ročníka Veľtrhu slovenského zdravotníctva, ktoré v priestoroch akademickej knižnice zorganizovali študenti medicíny Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine.

Slovenskí aj svetoví odborníci sa stretli na konferencii o hemostáze a trombóze

Po vynútenej pauze sa do Martina vracia tradičné odborné podujatie Slovensko-česká konferencia o hemostáze a trombóze s medzinárodnou účasťou. O problematike zrážania krvi na ňom od štvrtka (2.9.) do soboty (4.9.)  okrem odborníkov zo Slovenska a Čiech diskutovali aj svetové vedecké špičky. Klinika hematológie a transfúziológie Univerzitnej nemocnice Martin dala na 27. ročníku konferencie priestor najmä mladej generácii svojich lekárov.

Martinské imunologické dni aj na tému očkovania proti COVID-19

Odborníci z odboru imunológie sa stretávajú raz ročne v Martine, aby prediskutovali rôzne témy z oblasti imunológie a alergiológie. Na 18. ročníku odborného sympózia Martinské dni imunológie sa rozoberala aj veľmi aktuálna problematika – ochorenie COVID-19.

Deti dnes majú psychiatrické poruchy oveľa skôr a sú omnoho závažnejšie ako v minulosti

Odborníci z pedopsychiatrie z celého Slovenska sa začiatkom marca stretli v Martine na 3. ročníku kauzistického seminára z detskej psychiatrie. Na dvojdňovom podujatí rozoberali postupy, diagnostiku a liečbu najzložitejších prípadov detských duševných porúch.

Využitie umelej inteligencie v medicíne dokáže diagnostiku výrazne urýchliť

Umelá inteligencia a jej využitie v medicíne a rádiológii bola ústrednou témou medzinárodného sympózia, ktoré sa konalo v Martine vo štvrtok 20. februára 2020.

V Martine sa zišli odborníci z oblasti otorinolaryngológie

V Univerzitnej nemocnici Martin sa v piatok (07.02.2020) konal v poradí už 17. ročník vedecko-odborného podujatia Neuschlov deň. Kongres organizuje Klinika otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku  JLF UK  a UNM v Martine raz za dva roky.

Slovenská pediatrická špička sa zišla v Martine na Galandovych dňoch

V týchto dňoch sa v Martine koná 51. ročník celoslovenskej pediatrickej konferencie s medzinárodnou účasťou – Galandove dni. Pracovná konferencia Kliniky detí a dorastu Univerzitnej nemocnice Martin patrí medzi najstaršie odborné podujatia na Slovensku.

Hlavná téma kongresu je rozvoj laparoskopických a robotických prístupov v onkochirurgii

Operovať laparoskopicky či robotom i tak zložité výkony ako sú operácie na pečeni a na pankrease alebo na konečníku? Toto je hlavná téma kongresu, ktorý organizuje Chirurgická klinika a transplantačné centrum Jesseniovej lekárskej fakulty a Univerzitnej nemocnice v Martine.

Kľúčovou témou X. ročníka Haľákových dní boli zriedkavé choroby pľúc

Odborníci z pneumoftizeológie sa už po desiatykrát stretli na vedeckej dvojdňovej konferencii Haľákové dni. Jubilejný ročník, ktorého spoluorganizátorom je aj  Univerzitná nemocnica Martin, priniesol opäť množstvo zaujímavých prednášok, praktických skúseností lekárov aj najnovšie trendy v diagnostike a liečbe rôznych chorôb pľúc, dýchacích ciest a hrudníka.

Svetový deň trombózy si v Martine pripomenuli už po šiesty raz

Cieľom podujatia Svetový deň trombózy je upozorniť širokú verejnosť na nebezpečenstvo, ktoré trombóza predstavuje. Štatistika úmrtí je zarážajúca. V celosvetovom meradle na toto ochorenie zomiera až jeden zo štyroch ľudí.

Sestry pracujúce v psychiatrii: agresívnych pacientov pribúda

Až dva útoky pacientov na zdravotníkov, ktoré sa nedávno odohrali v Žilinskej fakultnej nemocnici, ukázali, že problematika bezpečnosti personálu nemocníc a zdravotníckych zariadení je veľmi aktuálna. Téma rezonovala aj na XXI. celoslovenskej konferencii sestier pracujúcich v psychiatrii s medzinárodnou účasťou, ktorú po prvý raz hostil región Turca. Rozprávali sme sa o nej s Mgr. Martinou Dubovcovou, PhD., vedúcou sestrou Psychiatrickej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin.

Stránky