Liečebná starostlivosť

Vakcinačné centrum Univerzitnej nemocnice Martin začalo od pondelka 18. októbra očkovať 3. dávkou vakcín proti Covid-19. Zároveň bude jedno z troch vakcinačných centier na Slovensku, kde sa budú môcť zaočkovať aj deti vo veku od 5 do 12 rokov.

Klinika detskej chirurgie UNM zavádza v súčasnosti ako prvá na Slovensku najmenej invazívnu operačnú metódu,vpáčeného hrudníka - tzv. pectus up. Operuje sa cez malú ranu nad hrudnou kosťou. Táto metóda má tú výhodu, že sa nevstupuje dnu do hrudníka, ako je to pri inej miniinvazívnej metóde.

Urologická klinika Univerzitnej nemocnice Martin začala ako prvá v regióne strednej Európy využívať neurostimulátor miechy najnovšej generácie. Je menší, nabíjateľný a pacient s ním môže absolvovať už aj vyšetrenie na magnetickej rezonancii.

Vďaka výjazdovému očkovaciemu tímu vakcinačného centra Univerzitnej nemocnice Martin sú už takmer všetky zariadenia sociálnych služieb v Turci zaočkované. Mobilná očkovacia jednotka sa preto najbližšie zameria na imobilných občanov v regióne. S vakcínami budú jazdiť priamo do obcí.

Celosvetovo fajčí 1,3 miliardy ľudí. Až 70 percent fajčiarov by s týmto zlozvykom chcelo prestať, závislosť na nikotíne je však veľmi silná. Univerzitná nemocnica Martin ponúka fajčiarom pomoc, liečbe závislosti na tabaku sa venuje pneumologická ambulancia Kliniky pneumológie a ftizeológie.

Rodičom predčasne narodených detí budú na Neonatologickej klinike Univerzitnej nemocnice Martin rozdávať knižky, ktoré im pomôžu lepšie zvládnuť situáciu, v ktorej sa ocitli. Autorom knihy Denník predčasniatka je otec, ktorému sa pred 3 rokmi narodil syn predčasne a práve písanie denníka ho v tejto ťažkej situácii držalo nad vodou.

Pacienti s pretrvávajúcimi zdravotnými problémami po ochorení Covid-19 dostanú v Univerzitnej nemocnici Martin komplexnú pocovidovú liečbu. Okrem vyšetrení zameraných na funkčnosť pľúc a priedušiek zahŕňa aj špeciálny rehabilitačný program. Od začiatku tohto roka prešlo pneumoftizeologickou ambulanciou Kliniky pneumológie a ftizeológie UNM už viac ako 250 nových pacientov, ktorí prekonali ochorenie Covid 19.

Univerzitná nemocnica Martin sa stala druhým zdravotníckym zariadením, kde si medicínski klauni z o.z. Červený nos vyskúšali online formu programu Cirkus Paciento. Tak ako je pri programe Cirkus Paciento zvykom, dni nácvikov ukončili záverečným predstavením, ktoré si deti aj klauni pozreli spoločne.

V čase pred vypuknutím koronakrízy boli návštevy medicínskych klaunov z O.Z. Červený nos pre deti pravidelným a veľmi vítaným spestrením ich pobytu v nemocnici. Pre protiepidemické opatrenia  sa na nemocničné oddelenie aktuálne nedostanú. Klauni si k detským pacientom martinskej psychiatrie predsa len cestu našli.

Vo Vakcinačnom centre martinskej nemocnice stihli zdravotníci do dnešného dňa zaočkovať už cez 7100 záujemcov. Očkovať sa začalo ešte 5. januára 2021. Druhú dávku dostalo celkovo už viac ako 2-tisíc ľudí.

Transplantačné centrum Univerzitnej nemocnice Martin, v ktorom sa realizujú transplantácie obličiek, zaznamenalo pokles vykonaných odberov orgánov.  Identické problémy hlásia aj všetky ostatné centrá na Slovensku, v porovnaní s rokom 2019 došlo k poklesu odberov orgánov od mŕtvych darcov (s čím logicky súvisí aj transplantačná aktivita) až o 30%.

Univerzitná nemocnica Martin spustila tento týždeň očkovanie klientov domovov sociálnych služieb. Počas dvoch dní ich zaočkovali vyše 120. Zdravotníci podali v piatok v zariadení Medik-M v Martine vakcínu aj takmer 102-ročnému seniorovi.

U niektorých detí, ktoré prekonali bezpríznakové ochorenie Covid-19, sa po niekoľkých týždňoch objavil veľmi vážny syndróm. MIS-C – multisystémový zápalový syndróm je ochorenie podobné Kawasakiho chorobe, zápalu ciev v detskom veku. V univerzitnej nemocnici Martin riešili už 5 takýchto prípadov post covidových problémov u detí.

Univerzitná nemocnica v Martine začala využívať pri liečbe pacientov s ochorením COVID-19 špeciálnu mobilnú aplikáciu. Jej testovanie spustili v polovici januára na Klinike pneumológie a ftizeológie.

Už od dnešného dňa (18.01.) funguje vakcinačné centrum na novej adrese - Sklabinská 26. Nové priestory mimo areálu UNM umožnia navýšiť dennú kapacitu zaočkovaných až na 500.

Stránky