Liečebná starostlivosť

V čase pred vypuknutím koronakrízy boli návštevy medicínskych klaunov z O.Z. Červený nos pre deti pravidelným a veľmi vítaným spestrením ich pobytu v nemocnici. Pre protiepidemické opatrenia  sa na nemocničné oddelenie aktuálne nedostanú. Klauni si k detským pacientom martinskej psychiatrie predsa len cestu našli.

Vo Vakcinačnom centre martinskej nemocnice stihli zdravotníci do dnešného dňa zaočkovať už cez 7100 záujemcov. Očkovať sa začalo ešte 5. januára 2021. Druhú dávku dostalo celkovo už viac ako 2-tisíc ľudí.

Transplantačné centrum Univerzitnej nemocnice Martin, v ktorom sa realizujú transplantácie obličiek, zaznamenalo pokles vykonaných odberov orgánov.  Identické problémy hlásia aj všetky ostatné centrá na Slovensku, v porovnaní s rokom 2019 došlo k poklesu odberov orgánov od mŕtvych darcov (s čím logicky súvisí aj transplantačná aktivita) až o 30%.

Univerzitná nemocnica Martin spustila tento týždeň očkovanie klientov domovov sociálnych služieb. Počas dvoch dní ich zaočkovali vyše 120. Zdravotníci podali v piatok v zariadení Medik-M v Martine vakcínu aj takmer 102-ročnému seniorovi.

U niektorých detí, ktoré prekonali bezpríznakové ochorenie Covid-19, sa po niekoľkých týždňoch objavil veľmi vážny syndróm. MIS-C – multisystémový zápalový syndróm je ochorenie podobné Kawasakiho chorobe, zápalu ciev v detskom veku. V univerzitnej nemocnici Martin riešili už 5 takýchto prípadov post covidových problémov u detí.

Univerzitná nemocnica v Martine začala využívať pri liečbe pacientov s ochorením COVID-19 špeciálnu mobilnú aplikáciu. Jej testovanie spustili v polovici januára na Klinike pneumológie a ftizeológie.

Už od dnešného dňa (18.01.) funguje vakcinačné centrum na novej adrese - Sklabinská 26. Nové priestory mimo areálu UNM umožnia navýšiť dennú kapacitu zaočkovaných až na 500.

Prvé dávky vakcín od spoločnosti Pfizer a BioNTech dorazili do Univerzitnej nemocnice Martin v pondelok popoludní. V utorok bolo zaočkovaných prvých 30 zdravotníkov, ďalší dostanú vakcínu postupne v priebehu týždňa.

Inštitút INEKO každoročne hodnotí slovenské nemocnice a na základe vybraných ukazovateľov vydá rebríček zdravotníckych zariadení v troch samostatných kategóriách. Univerzitnej nemocnici Martin sa v aktuálnom ročníku podarilo medzi štátnymi a univerzitnými nemocnicami obhájiť minuloročnú tretiu priečku.

V čase zhoršujúcej sa situácie s pandémiou Covid-19 narastá počet pozitívnych pacientok aj na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Univerzitnej nemocnice Martin. Na klinike platí už od prvej vlny pandémie špeciálny režim, vďaka ktorému môžu zdravotníci profesionálne a bezpečne poskytnúť starostlivosť všetkým klientkam, rodičkám a pacientkam.

V pondelok 19. októbra navštívila Univerzitnú nemocnicu Martin prezidentka SR Zuzana Čaputová. Svojou prítomnosťou chcela vyjadriť všetkým zamestnancom UNM podporu v čase zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie.

Univerzitná nemocnica v Martine deklaruje, že naďalej prijíma pacientov s ochorením COVID-19. Ľudia sa nemusia báť, že nebudú v prípade pozitivity na COVID-19 ošetrení.

Univerzitná nemocnica Martin navýšila kapacity mobilného odberového miesta na testovanie COVID-19. Aktuálne fungujú už dva samostatné odberové tímy, zdravotníkom martinskej nemocnice pomáhajú medici.

Denne sa rôznych zdrojov dozvedáme počty pozitívne testovaných osôb na ochorenie COVID-19. Média spoločne s týmto údajom uvádzajú aj číslo, koľko pacientov sa v daný deň z choroby vyliečilo. Ako títo ľudia koronavírus prekonali je už verejnosti známe menej.

Zo siedmich nominácii sa UNM podarilo víťazstvo až v dvoch kategóriách. V odbore patológia a súdne lekárstvo zvíťazil prof. MUDr. Lukáš Plank, CSc. a v špecializácii gastroenterológia bola ocenená doc. MUDr. Zuzana Havlíčeková.

Stránky