Iné udalosti

Pri liečbe hemofilikov kladieme dôraz na edukáciu

Martinské Divadelné námestie sa 17. apríla rozsvietilo načerveno. Išlo o prejav spolupatričnosti s ľuďmi trpiacimi hemofíliou - vrodeným ochorením, ktoré sa prejavuje nadmernou krvácavosťou. Na Slovensku žije približne 589 hemofilikov, z toho 135 detí. Vysoko špecializovanú zdravotnú starostlivosť takýmto pacientom poskytuje Národné centrum hemostázy a trombózy pôsobiace ako špecializované pracovisko UNM a JLF UK.

Kampaň Sedem životov vyzýva na podporu darcovstva

Slovenská transplantologická spoločnosť chce upriamiť pozornosť na problematiku transplantácií a darcovstva orgánov na Slovensku. Pod záštitou MZ SR realizuje kampaň na podporu odberového a transplantačného programu s názvom Sedem životov. Od 5. marca 2018 je v OC Tulip nainštalovaná putovná vernisáž umeleckých fotografií Jeny Šimkovej, ktoré vznikli v rámci kampane. Renomovaná fotografka prináša sériu portrétov mužov a žien po absolvovaní transplantácie.

Február je kritický pre výskyt chrípkových ochorení

V závere druhého februárového týždňa evidovali v Univerzitnej nemocnici Martin zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení a chrípkových stavov. Ochorením sa nakazilo 30 pacientov a 70 zamestnancov nemocnice. Vzhľadom na vysokú chorobnosť pretrváva zákaz návštev na lôžkových častiach kliník a oddelení. Nariadenie vyplýva z rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Martine a platí do odvolania.

Pripomenuli sme si Deň boja proti rakovine

Štvrtý február je Svetovým dňom boja proti rakovine. Pri tejto príležitosti sa mnohé organizácie snažia o zvyšovanie povedomia verejnosti o onkologických ochoreniach a upozorňujú na dôležitosť prevencie a zdravého životného štýlu. Základným opatrením, ktoré sa zameriava na skoré odhalenie rozvíjajúceho sa ochorenia,  je preventívna prehliadka. Odborníci dlhodobo poukazujú na dôležitosť skríningu a skorej diagnostiky najčastejšie sa vyskytujúcich nádorových ochorení.

Zdravotní klauni rozdávali radosť a smiech

V závere januára navštívili detských psychiatrických pacientov zdravotní klauni Clowndoctors – červený nos s unikátnym projektom Cirkus paciento. Jeho hlavným cieľom je vzbudiť u dlhodobo chorých detí pozitívny záujem o život.

Sviatočná atmosféra na neonatológii

Po roku Mikuláš opäť navštívil aj najmenšie detičky – novorodencov. Spolu s anjelom a čertom prišiel za nimi na Neonatologickú kliniku JLF UK a UNM.

Mikulášske prekvapenie v nemocnici

Počas prvého adventného týždňa študenti Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine a zamestnanci Univerzitnej nemocnice Martin spojili sily a vyzbierali množstvo darčekov, knižiek, hračiek i sladkostí pre choré deti a pre deti bez domova. Mikulášsku zbierku zorganizoval Martinský klub medikov, ktorý je známy svojimi dobrovoľníckymi aktivitami.

Pocta predčasne narodeným deťom

Pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí sa druhú novembrovú nedeľu uskutočnil v evanjelickom kostole na Memorandovom námestí koncert venovaný malým bojovníkom a ich obetavým rodinám. V programe sa predstavil súbor starej hudby Flautus vocis pod umeleckým vedením PaedDr. Otílie Moravčíkovej. Súčasťou večera bola výstava fotografií zachytávajúca životné príbehy predčasne narodených detí od ich narodenia.

Ocenenie za inovácie v zdravotníctve

Odborný týždenník Zdravotnícke noviny a zdravotná poisťovňa Dôvera oceňovali lekárov, ktorí sú nositeľmi medicínskeho pokroku a v roku 2017 zrealizovali 10 najunikátnejších operácií na Slovensku. Medzi laureátmi bol prednosta Kliniky hrudníkovej chirurgie JLF UK a UNM docent MUDr. Anton Dzian, PhD, ktorý vyzdvihol získané ocenenie ako silnú motiváciu a profesionálne uznanie.

Letné koncerty v nemocnici

Martinská nemocnica sa stala súčasťou unikátneho projektu Hudba v meste, ktorý sa uskutočnil pod záštitou viceprimátora Mesta Martin Imricha Žiga. Každý deň dopoludnia od 15. do 19. augusta si mohli pacienti a návštevníci nemocnice vypočuť pred 14. pavilónom sláčikovú vážnu hudbu.

Nemocnica u medvedíka

Neonatologická klinika UNM a JLF UK  zorganizovala pri príležitosti Medzinárodného dňa detí v soboru 27. mája v areáli futbalového ihriska v Dražkovciach netradičné stretnutie svojich bývalých, pôvodne kriticky chorých pacientov. Pozvanie prijalo približne 90 detí, ktoré sa narodili v martinskom perinatologickm centre predčasne s hmotnosťou nižšou ako 1500 gramov a dnes sú z nich deti vo veku 3-8 rokov. Prišli v sprievode svojich rodičov, súrodencov a mnohí aj starých rodičov. Spolu viac ako 300 ľudí s rôznymi očakávaniami.

Sestrám odovzdávali Biele srdce

Pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier sa v Univerzitnej nemocnici v Martine  uskutočnila konferencia sestier pôsobiacich v Turčianskom regióne. Podujatie otvoril medicínsky riaditeľ UNM doc. MUDr. Dalibor Murgaš, PhD, ktorý ako prejav profesijného uznania odovzdal cenu Biele srdce na regionálnej úrovni trom sestrám martinskej nemocnice - vedúcej sestre Neonatologickej kliniky Bc.Marte Kantárovej, vedúcej sestre Očnej kliniky Mgr. Ľube Valkovej  a staničnej sestre koronárnej jednotky 1. Internej kliniky Elene Venényovej.

Lekári bez hraníc uzavreli dohodu s UNM

Medzinárodná humanitárna zdravotnícka organizácia Lekári bez hraníc uzavrela s Univerzitnou nemocnicou v Martine, ako prvou nemocnicou na Slovensku, dohodu o spolupráci. Nemocnica sa tak zaviazala umožniť svojim zamestnancom výjazdy na humanitárne misie Lekárov bez hraníc do oblastí sužovaných vojnami, alebo prírodnými katastrofami.

Cvičenie hromadného príjmu osôb

V rozostavanom diaľničnom tuneli Višňové, ktorý je súčasťou diaľnice D1 od Lietavskej Lúčky po Dubnú Skalu, sa v piatok 30. septembra uskutočnilo simulované súčinnostné cvičenie zložiek Integrovaného záchranného systému, na ktorom participovala aj martinská nemocnica.Cieľom cvičenia bolo preskúšať pripravenosť záchranných zložiek a nemocníc v Martine a v Žilne na udalosť s hromadným postihnutím osôb.

Máme pôrodnicu s najlepšou starostlivosťou

Univerzitná nemocnica v Martine sa stala víťazom hodnotenia slovenských pôrodníc mamičkami i pôrodníkmi. V prieskume, ktorý od roku 2011 každoročne realizuje internetový magazín rodinka.sk, vyjadrilo tento raz svoj názor viac ako tritisíc mamičiek. Tie si najviac cenia možnosť prítomnosti sprevádzajúcej osoby pri pôrode, odbornosť zdravotníckeho personálu a vybavenie pôrodných sál.