Iné udalosti

Svetový deň transplantácií - Čo s pacientmi, ktorí sa k darovanému orgánu správajú nezodpovedne?

Transplantačné centrum Martin sa už 17 rokov venuje transplantáciám obličiek a starostlivosti o pacientov pred samotnou operáciou ako aj po nej, a to počas celej doby životnosti štepu.

Svetový deň bez tabaku – tabak je škodlivý v každej podobe

Každý rok umrie približne 8 miliónov ľudí  na následky užívania tabakových výrobkov a 600-tisíc ľudí na následky pasívneho fajčenia, keď dýchajú cigaretový dym od niekoho iného.  Závislosť na nikotíne patrí medzi najsilnejšie a najrýchlejšie vznikajúce drogové závislosti.

UNM navštívil minister zdravotníctva SR Marek Krajčí

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí navštívil v sobotu 9. mája Univerzitnú nemocnicu Martin. V úvodnom stretnutí diskutoval s vedením o aktuálnej situácii v nemocnici, najmä v súvislosti s ochorením Covid-19, ako aj o nastavených opatreniach.

Svetový deň čistých rúk

5. máj patrí Svetovému dňu čistých rúk. Dodržiavanie správnej hygieny, najmä dôkladná dezinfekcia rúk, je najlepšou prevenciou proti infekciám a šíreniu respiračných chorôb.

Svetový deň hemofílie

17. apríl patrí Svetovému dňu hemofílie. V celosvetovom meradle trpí týmto krvácavým ochorením 1 z 10-tisíc ľudí. Genetická porucha spôsobuje nedostatočnú zrážanlivosť krvi. Pre ľudí s týmto ochorením môže byť aj najmenšie poranenie nebezpečné.

Počet mladých ľudí s akútnym zlyhaním obličiek sa výrazne zvyšuje

O dôležitosti prevencie, rizikových faktoroch a aktuálnych poznatkoch nefrológov sme sa pri príležitosti Svetového dňa obličiek rozprávali s doc. MUDr. Ivanou Dedinskou, PhD. z Transplantačného centra Univerzitnej nemocnice Martin.

Lekárska fakulta otvorila brány budúcim uchádzačom o štúdium

Jesseniova lekárska fakulta Univerzity Komenského v Martine v pondelok (03.02.2020) opäť otvorila svoje brány pre budúcich uchádzačov o štúdium.

Mikulášska návšteva na neonatológii martinskej nemocnice

Mikuláš nezabudol ani na najmenších pacientov Univerzitnej nemocnice v Martine. Spolu so svojou družinou – čertom a anjelom priniesli v piatok 6. decembra vianočnú atmosféru a radosť na Neonatologickú a Gynekologicko-pôrodnícku kliniku UNM

MedGames mali v UNM jedinečnú atmosféru

Tohtoročné MedGames, ktoré sa konali v sobotu 9. novembra, boli výnimočné. Súťaž pre študentov medicíny a ošetrovateľstva sa po prvý raz uskutočnila v autentických priestoroch – v Univerzitnej nemocnici Martin.

Univerzitnú nemocnicu Martin navštívila prezidentka SR Zuzana Čaputová

Pri príležitosti 101. výročia založenia Československa navštívila v utorok 29. októbra mesto Martin prezidentka SR Zuzana Čaputová. Súčasťou jej programu bola v poobedných hodinách aj návšteva Univerzitnej nemocnice Martin. UNM sa tak stala prvou nemocnicou, ktorú pani prezidentka od nástupu do funkcie poctila svojou návštevou.

Prof. MUDr. Pavla Šteinera uviedli do Dvorany slávy slovenskej medicíny

Nové mená do Dvorany slávy slovenskej medicíny, ktorá je projektom Slovenskej lekárskej spoločnosti, pribúdajú každý rok. Aktuálne sa v rámci desiateho ročníka tejto pocty dostalo prof. MUDr. Pavlovi Šteinerovi, DrSc.

Univerzitná nemocnica Martin je 3. najlepšou štátnou nemocnicou na Slovensku

V aktuálnom hodnotení slovenských nemocníc za rok 2019 patrí v rebríčku INEKO (Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy) Univerzitnej nemocnici Martin ocenenie bronzová Nemocnica roka.

Čo o očiach nevieme – aká je skutočná pravda a čo sú mýty o našom zraku

Ničí oči žmúrenie alebo čítanie pri zlom svetle? Je pozeranie televízora po ležiačky škodlivé? O tom, či sa tieto a ďalšie odporúčania zakladajú skutočne na pravde, alebo ide len o zaužívané mýty, sme sa rozprávali s MUDr. Jurajom Haličkom, PhD., lekárom z očnej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin.

Na 4. Martinskom behu medikov vyzbierali rekordnú sumu

Štvrtý ročník charitatívneho podujatia Martinský beh medikov lámal rekordy. Na ihrisku za internátom sa v stredu popoludní zišlo množstvo ľudí, ktorí sa rozhodli túto jedinečnú akciu podporiť. Do behu sa zaregistrovalo cez 700 bežcov, čo niekoľkonásobne prevýšilo účasť v predchádzajúcich ročníkoch.

Behom podporili malých bojovníkov z Neonatologickej kliniky UNM

Sobotné dopoludnie patrila martinská pešia zóna podujatiu Zázračný beh a teda všetkým, ktorí neváhali jedinečnou športovou akciou podporiť Neonatologickú kliniku Univerzitnej nemocnice Martin a jej malých pacientov.

Stránky