Iné udalosti

Svetový deň trombózy si v Martine pripomenuli už po šiesty raz

Cieľom podujatia Svetový deň trombózy je upozorniť širokú verejnosť na nebezpečenstvo, ktoré trombóza predstavuje. Štatistika úmrtí je zarážajúca. V celosvetovom meradle na toto ochorenie zomiera až jeden zo štyroch ľudí.

Čo o očiach nevieme – aká je skutočná pravda a čo sú mýty o našom zraku

Ničí oči žmúrenie alebo čítanie pri zlom svetle? Je pozeranie televízora po ležiačky škodlivé? O tom, či sa tieto a ďalšie odporúčania zakladajú skutočne na pravde, alebo ide len o zaužívané mýty, sme sa rozprávali s MUDr. Jurajom Haličkom, PhD., lekárom z očnej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin.

Na 4. Martinskom behu medikov vyzbierali rekordnú sumu

Štvrtý ročník charitatívneho podujatia Martinský beh medikov lámal rekordy. Na ihrisku za internátom sa v stredu popoludní zišlo množstvo ľudí, ktorí sa rozhodli túto jedinečnú akciu podporiť. Do behu sa zaregistrovalo cez 700 bežcov, čo niekoľkonásobne prevýšilo účasť v predchádzajúcich ročníkoch.

Behom podporili malých bojovníkov z Neonatologickej kliniky UNM

Sobotné dopoludnie patrila martinská pešia zóna podujatiu Zázračný beh a teda všetkým, ktorí neváhali jedinečnou športovou akciou podporiť Neonatologickú kliniku Univerzitnej nemocnice Martin a jej malých pacientov.

Rekonštrukcia zmenila suterén Psychiatrickej kliniky UNM na nepoznanie

Priestory suterénu pavilónu č. 12 Univerzitnej nemocnice Martin, v ktorom sídli psychiatrická klinika, sa po rokoch dočkali kompletnej renovácie. Stavebné práce sa začali v januári tohto roka. Investičné náklady sa pohybovali vo výške 40-tisíc eur a nemocnica ich pokryla z vlastných zdrojov. S dobudovaním priestorov zariadením pomohli sponzori.

Pozeráte pred spaním do mobilu? Nerobíte dobre

O kvalitný spánok sa častokrát sami vedome oberáme. Pozeranie do mobilu, počítača alebo tabletu pred spaním nie je zdravé. Podľa MUDr. Petra Ďurdíka, PhD. - odborníka z detského spánkového laboratória Univerzitnej nemocnice Martin to výrazne znižuje kvalitu spánku a v budúcnosti to môže spôsobiť aj vážne a veľmi nepríjemné komplikácie.

V pondelok otvorila svoje brány aj škola v bielom

Školský zvonec im síce nezazvonil, no vyučovanie v novom školskom roku 2019/2020 sa v pondelok začalo aj deťom v Univerzitnej nemocnici Martin. Základná škola s materskou školou pri zdravotníckom zariadení v Martine vzdeláva hospitalizované deti už od roku 1962.

Nedovoľte, aby vám jet lag pokazil dovolenku

Čo robiť, aby sme počas dovolenky vo vzdialených destináciách, či po návrate domov z nich, netrpeli, sme sa pýtali MUDr. Petra Ďurdíka, PhD., lekára z detského spánkového laboratória Kliniky detí a dorastu Univerzitnej nemocnice Martin.

Letné kúpanie môže nositeľov kontaktných šošoviek pripraviť o zrak

K letu voda a plávanie v bazénoch na kúpaliskách či v jazerách neodmysliteľne patrí. O tom, aké nepríjemnosti nám vo vode hrozia, sme sa rozprávali s prednostom Očnej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin - MUDr. Petrom Žiakom, PhD.

V Univerzitnej nemocnici Martin sa narodili trojičky

Matúš, Šimon a Lea sú prvé trojičky, ktoré sa v Univerzitnej nemocnici Martin v tomto roku narodili. Keďže šlo o predčasný pôrod, momentálne sú v inkubátoroch na Neonatologickej klinike, kde budú až do riadneho termínu pôrodu.

V ankete Top lekári Slovenska má UNM šesť nominácii

Už po piaty raz prinášajú Zdravotnícke noviny projekt Top lekári Slovenska, v ktorom môžu ľudia hlasovať za vybraných lekárov z rôznych medicínskych odborov. Z 10 kategórii má Univerzitná nemocnica Martin zastúpenie až v šiestich oblastiach.

Detská diabetologička: životospráva detí je veľmi zlá

„K nám chodia už 5-6 ročné deti, ktoré trpia nadváhou. Mnohokrát je to rodinný problém, pretože nadváhu majú aj ich rodičia,“ tvrdí MUDr. Alena Szökeová z ambulancie pediatrickej diabetológie, endokrinológie a porúch látkovej premeny a výživy Univerzitnej nemocnice Martin. Podľa lekárky detskej kliniky UNM majú deti v súčasnosti životosprávu nastavenú veľmi zle.

Životospráva školákov: jedia viac ovocia a zeleniny, no pribúda aj obéznych detí

Životný štýl a stravovacie návyky školákov na Slovensku sú známe. Ministerstvo zdravotníctva predstavilo výsledky výskumu, ktorý sa robil medzi školákmi vo veku 11, 13 a 15 rokov od mája do júna 2018.

Svetový deň darcov krvi: Bezpečná krv pre všetkých

14. jún je svetovým dňom darcov krvi, kedy si pripomíname, aké dôležité je darovať krv. Moderná medicína dokáže zázraky, no krv sa zatiaľ nikomu nepodarilo umelo vytvoriť. Milióny ľudských životov po celom svete je preto odkázaných na darcov krvi, ktorí túto vzácnu tekutinu darujú úplne nezištne.

Nedovoľ, aby ti tabak zobral dych

Kampaň Svetového dňa bez tabaku oslovovala 31. mája návštevníkov univerzitnej nemocnice, ale aj obchodných centier Galéria a Tulip. Klinika pneumológie a ftizeológie JLF UK a UNM zorganizovala osvetovú akciu, na ktorej sa ľudia mohli dozvedieť o pravdách a mýtoch kolujúcich v spoločnosti v súvislosti s fajčením tabakových výrobkov. Zdravotníci informovali ľudí aj o dopadoch pasívneho fajčenia na zdravie, a tiež o aktuálnych možnostiach liečby tejto závislosti.

Stránky